Kluczowym nurtem, prowadzonych przez nas działań, jest uświadomienie roli zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej w zachowaniu dobrego stanu zdrowia w dobie zmieniających się warunków cywilizacyjnych.

Statystyki zdrowia współczesnego społeczeństwa odnotowują alarmujący wzrost liczby zachorowań dzieci i młodzieży na choroby określane niegdyś jako „starcze”. Jest to wynik niekorzystnych zmian stylu życia w ostatnich latach, dlatego program „Aktywnie po zdrowie” zawiera inicjatywy kierowane głównie do dzieci i młodzieży, a także ich rodziców i opiekunów.

Chcąc wzmocnić działania prowadzone w szkołach, a także przedstawić promowane przez Fundację idee, jak najszerszej grupie odbiorców, realizujemy kampanie społeczne i medialne. We wrześniu 2010 roku w największych miastach Polski prowadziliśmy kampanię billboardową „To śmieci tuczą dzieci”, która poruszyła opinię  publiczną oraz reklamy umieszczane na wyświetlaczach

popularnych sieci bankomatów. Kolejnym krokiem była konferencja prasowa „Co Polacy mają na talerzu i dlaczego tyją?” w listopadzie 2010 roku. Na przełomie 2010 i 2011 roku opublikowaliśmy serię tematycznych artykułów w prasie wysokonakładowej oraz zaprezentowaliśmy serię filmów edukacyjnych w telewizji publicznej.

Dzięki wsparciu medialnemu, ludzie biorący udział w projektach Fundacji, mają poczucie, że uczestniczą w ważnych akcjach o ogólnopolskim zasięgu. Nasze programy angażują do działania szerokie grupy społeczne, zwłaszcza w środowisku lokalnym. To niezwykle ważne, gdyż samotna walka ze stylem życia nie przynosi tak znaczących efektów, jak zaangażowanie całych zbiorowości, w tym osób współodpowiedzialnych za kształt zwyczajów prozdrowotnych.

Portal dla zdrowo zakręconych
www.aktywniepozdrowie.pl

W ramach programu zbudowaliśmy portal www.aktywniepozdrowie.pl – jeden z największych polskich portali o zdrowym stylu  życia. Stanowi on merytoryczne wsparcie dla uczestników konkursów, ale także głębokie źródło wiedzy dla wszystkich zainteresowanych tematem właściwego odżywiania.

Portal zawiera artykuły autorstwa naukowców z uczelni, zajmujących się tematyką żywienia i aktywności fizycznej, gotowe przepisy zdrowej kuchni, porady dotyczące diet, pomysły na zabawy na świeżym powietrzu i wiele interesujących aktualności.Za pośrednictwem strony można zapisać się do prozdrowotnych konkursów i projektów Fundacji.

apz layout

head prog1head prog1

ZJWW strona fbos„Zdrowo jem, więcej wiem” jest konkursem skierowanym do dzieci z zerówek i klas 1-3 szkół podstawowych. Wpisuje się w rytm roku szkolnego. Składa się z trzech etapów (jesień, zima, wiosna), z których każdy stanowi kompilację zajęć lekcyjnych i konkursów z nagrodami, pobudzających kreatywność najmłodszych uczestników. Konkurs pomaga wykształcić u dzieci postawy prozdrowotne, a także szerzy wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej wśród osób dorosłych, związanych z projektem. Pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2010/2011. Obecnie trwa ósma edycja pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy. Zespoły uczniowskie mogą dołączyć do projektu w trakcie roku szkolnego, zapisując się do aktualnego etapu.
Więcej informacji na: zdrowojem.fundacjabos.pl

SOM banery FBOSKonkurs plastyczny „Świat oczami młodych” to jedyna okazja do samodzielnego zaprojektowania znaczków! Konkurs, organizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska i Pocztę Polską, jest adresowany do młodzieży w wieku 10-19 lat. Konkurs dzieli się na dwa etapy. W pierwszym koordynator powinien na terenie swojej placówki zorganizować wewnętrzny konkurs, w którym zostaną wyłonione maksymalnie trzy najlepsze prace, a w kolejnym przesłać je organizatorom konkursu „Świat Oczami Młodych”. W lipcu 2017 roku rozstrzygnięta została I edycja konkursu. W październiku 2017 roku zostaną wydane znaczki pocztowe na podstawie  zwycięskich prac.

Więcej informacji na www.oczamimlodych.pl

CNZ strona fbos„Czas na zdrowie” również jest projektem skierowanym do zespołów uczniowskich szkół wszystkich poziomów. Polega on na zaplanowaniu, przygotowaniu i przeprowadzeniu imprezy szkolnej „Festyn Zdrowia”, na którą zostaną zaproszeni goście ze społeczności lokalnej. Koordynatorzy najlepiej przeprowadzonych festynów zdobędą wartościowe nagrody. Podczas Festynu odbędą się pokaz filmów edukacyjnych „Śmietnik w mojej głowie” (mówiących o stereotypach żywieniowych funkcjonujących w społeczeństwie), zdrowy poczęstunek (przygotowany z żywności pochodzącej od lokalnych, ekologicznych wytwórców) oraz zabawy ruchowe dla dzieci i dorosłych (zachęcające całe rodziny do wspólnej aktywności ruchowej). Festyn Zdrowia zwraca uwagę na temat zdrowego stylu życia wśród szerokiego grona uczestników. Wspólna realizacja projektu wpływa na zacieśnienie więzów społeczności szkolnych i lokalnych. Pierwsza edycja odbyła się w 2012 roku. W sierpniu 2017 roku rozstrzygnięta została VI edycja konkursu.

Więcej informacji na czasnazdrowie.fundacjabos.pl

NS strona fbos"Napisz scenariusz" jest konkursem dla nauczycieli szkół podstawowych na najlepszy scenariusz zajęć lekcyjnych o tematyce zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Najlepsze prace są wykorzystywane w projekcie "Zdrowo jem, więcej wiem". Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2013 roku, natomiast druga w 2015 roku.

Więcej informacji na www.zdrowojem.fundacjabos.pl zakładka "Napisz scenariusz"

sklepiki„Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja” to konkurs grantowy, adresowany do szkół wszystkich poziomów. W ramach konkursu ocenialiśmy tworzone przez zespoły uczniowskie prace, opisujące stan obecny i wizję przebudowy sklepiku szkolnego (tak by mógł on oferować zdrową, świeżą żywność). Najlepsze projekty otrzymały dofinansowanie na modernizację sklepiku. Chcieliśmy zwrócić uwagę na często niewłaściwy asortyment sklepików szkolnych oraz pomóc w ich przebudowie, aby uczniowie zyskali dostęp do zdrowych przekąsek i pełnowartościowych produktów. Pierwsza edycja projektu trwała od grudnia 2011 roku. W 2015 roku zakończyliśmy trzecią - ostatnią edycję, w której przyznawalśmy granty. W 2015 r. weszła w życie nowelizaja ustawy o żywności i żywieniu ograniczająca sprzedaż tzw. "śmieciowej żywności" w szkołach, kończąca dyskusję o niewłaściwych produktach oferowanych przez szkolne sklepiki. W trakcie 3 edycji konkursu przyznaliśmy granty 117 szkołom. W 2016 r. odbyła się ostatnia edycja konkursu - szukaliśmy SUPER SKLEPIKÓW, które najlepiej poradziły sobie z nowymi przepisami. Nagrody przynzaliśmy 9 szkołom.

Więcej informacji na www.aktywniepozdrowie.pl zakładka „Sklepiki – reaktywacja”

jakie matki takie dziatkiKampania "Jakie matki, takie dziatki"

Naszym celem jest pokazanie alarmującego zjawiska, jakim jest otyłość i nadwaga dzieci, oraz zwrócenie uwagi, że nieświadomie przekazujemy naszym dzieciom  złe wzorce. Fundacja przypomina, że tylko radykalna zmiana nawyków żywieniowych oraz codzienny ruch mogą prowadzić do poprawy stanu zdrowia.

Więcej infromacji na www.aktywniepozdrowie.pl/ja-ty-jemy

szkolne smakiSzkolne Smaki: Szkoły Dobrego Żywienia

Fundacja Banku Ochrony Środowiska i Fundacja "Szkoła na widelcu" zapraszają do udziału w pierwszym w Polsce, ogólnokrajowym projekcie szkoleniowym: Szkolne smaki – Szkoły Dobrego Żywienia. Projekt to seria konferencji dla dyrektorów szkół oraz warsztatów kulinarnych. W 2013 roku odwiedziliśmy 8 miast wojewódzkich.

Więcej informacji na: www.szkolnesmaki.pl

nakrec img„Nakręć się na zdrowie” jest skierowany do uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (13-19 lat. Zadanie konkursowe polega na nakręceniu reportażu z ekologicznego gospodarstwa lub ekologicznej przetwórni żywności. Celem projektu jest upowszechnianie żywności ekologicznej oraz zasad zdrowego żywienia, poprzez zaangażowanie młodzieży w promowanie owych idei wśród rówieśników. Pierwsza edycja konkursu trwała od maja do listopada 2011 roku, natomiast druga edycja rozpoczęła się w styczniu, a zakończyła się w październiku 2012 roku. Trzecia edycja zakończyła się w 2013 roku.
Więcej informacji na www.aktywniepozdrowie.pl zakładka „Nakręć się na zdrowie”