biale tlo

TRENINGI BIEGOWE BOŚ SPORT TEAM

Zdrowy styl życia to nie tylko zdrowe odżywianie, ale również aktywność fizyczna. Fundacja BOŚ proponuje Wam udział w grupowych bezpłatnych treningach biegowych prowadzonych przez profesjonalnych trenerów.

wolontariat bieg

Spotkania treningowe organizowane są nie tylko dla ludzi już biegających, ale również dla tych którzy zawsze chcieli biegać, ale nie wiedzieli jak zacząć,a w grupie łatwiej osiągnąć zakładany cel.

Dla kogo przeznaczony jest trening?

dla wszystkich pracowników BOŚ Bank.

Czy dam radę przeżyć trening?

trening będzie dostosowany dla każdego bez względu na stopień wytrenowania. Jeśli nigdy nie biegałeś/aś jest to idealny moment by zacząć. Każdy da radę!

Co należy wziąć ze sobą na trening?

Na trening należy zabrać wygodne ubranie sportowe (koszulki i szorty gdy ciepło lub bluzy i dresy gdy chłodno oraz obuwie do biegania.

Jak będzie przebiegał trening?

Spotykamy się o godzinie 18:30 na Stadionie Miejskim przy Agrykoli. Na początku trener przedstawi podstawowe zasady biegania i bezpieczeństwa, a następnie przeprowadzi wspólną rozgrzewkę biegową ( ok 30 min) i część właściwą treningu biegowego (ok 30 min). Na końcu trener pokaże jak się regenerować i rozciągać, aby unikać kontuzji ( ok 10 min). Trening zakończy się o godzinie 20:00.

Czy istnieje możliwość przebrania się?

Jeśli ktoś chciałby się przebrać po lub przed treningiem istnieje taka możliwość w pomieszczeniu toalety, znajdującej się w budynku Stadionu przy tartanowej bieżni.

Czy istnieje możliwość zaparkowania samochodu?

Tak można zaparkować przy parkingu na Agrykoli (patrz załączona mapka).

Dlaczego warto biegać?

Zdrowie i siła

Uprawianie sportów aerobowych - takich jak bieganie - wzmacnia serce, usprawnia pracę płuc i krwioobiegu. Dzięki temu jesteśmy sprawniejsi, wytrzymalsi i zmniejszamy ryzyko chorób układu krążenia.

Radość

Badania wykazują, że bieganie jest wspaniałym środkiem antystresowym. W walce z początkami depresji skuteczniej wygrywa z lekarstwami w pigułkach. Biegający cieszą się większą energią, pewnością siebie i lepszym samopoczuciem. Potrafią cieszyć się prostymi rzeczami: zielenią drzew, szumem wiatru, deszczem i słońcem.

Zmienisz rozmiar ubrania i to bez diety

Bieganie to jeden z najintensywniej spalających tłuszcz sportów jakie można wybrać. Jest doskonałym składnikiem mądrego programu odchudzającego. Dodatkowo regularne bieganie skłania do zmiany diety na zróżnicowaną, bogatą w witaminy i mikroelementy a ubogą w zgubne dla Ciebie tłuszcze. No i woda - będziesz pić dużo wody.

Znajdziesz przyjaciół

Okazuje się, że biegacze mają spore szanse by spotkać innych biegaczy na swojej trasie. Przeważnie są to ludzie bardzo otwarci, łatwo nawiązać z nimi kontakt. Wspólna pasja i doświadczenia łączą ich tak, że pierwszy raz spotkaną osobę często traktuje się jak starego druha. Trening w grupie sprzyja nawiązywaniu nowych znajomości. Zanikają różnice wieku.

Paradoksalnie także to czas na budowanie dobrych relacji z kolegami z pracy, którzy w miejscu pracy często nie mają zbyt dużo czasu, na chwilę refleksji i wyluzowania.